ABAH .. :'(





salam... peps.. how are you??
oke?? gud ...
herm... nape tajuk kali neyh abah?? yer.. sebab aini syg abah..
syg sangat2... semua org ade abah.. cume ade yang tak bernasib baik...
yang dah takde parents.. kan.. mcam mane yer hidop kalau takde mak ayah??
mesti sedih sangat2 kan.. mesti takde tempat tok bergantung..
tapi.. mungkin tu semua takdir dari NYA kan.. kite sebagai anak kena redho je larh kan..
tapi mungkin sakit bagi diri ni... mungkin sukar kan..
tapi.. kite kena bersabar.. bersabar dan terus bersabar..

oke.. hari ini mud aini memang sedih sangat2. kalau duk sorang-sorang mesti teringat kat abah..
kenape??
herm.. sebak kat dada ney nak bercerite maslah dekat sorang-sorang..
so aini update jer belog neyh. mungkin dgn care ni korang dah taw kenape si aini murung..
ramai yang bertanye kenapa aini sedih ? kenape aini badmud? kenape muddy?? kenape??
oke.. aini hanye mampu berbalaskan dgn senyuman.. wlaupon korang taw yang senyuman tu hanye lah tipu!!
nak diceritakan... sedih sangat... kalau boleh.. aini tak nak abah sakit.. kalau larh pen
yakit tu boleh transfer kat aini.. aini nak trime.. aini sanggop..sebab aini tak nak abah sakit.. aini tak nak abah menderita tiap kali penyakit dye tu datang..
mengigil tangan ini nak menaip satu -satu perkataan.. mungkin aini terlampau sedih..
tapi.. aini hanye mampu berdoa supaya abah sihat..

beberape ary yang lepas.. mata aini berkedip.. ma pernah ckap.. kalau mata berkedip ape makne nye.. aini ingt lagi ape yang ma cakap tu... maybe bagi korang tu semua karut.. tapi bagi aini.,. tiap kali mate aini berkedip akan jadi smething yang baik ataupon sebaliknya..

Malam tadi.. pade pukul 7.58 malam..
ade satu panggilan dari adik aini....
aini angkat panggilan tu..
adik aini.. tanpa memberi salam bertanye...

adik :
kau taw tak tentang ABAH ??
(dengan nada yg serius)

aini :
hah ?? kenape ??
(dade tibe berdebar-debar, dlam fikiran ape yang jadik kat abah ? ape yang jadik kat dye?)

adik:
abah sakit.. :(

aini :
haahh?? apew?? abah sakit.. abah sakit apew??
( bergetar rase suara neyh menahan tangis)

adik :
abah sakit.. jantung... :(

aini :
hah apew?? abah sakit jantung.. bile abah kena??
(nada tersekat-sekat..menahan segala kesedihan)

adik :
semalam abah sakit dada.. tapi ingtkan sakit biase.. abah tak nak pergi hospital dulu..
lepas tu esok paginye abah nak pegi kerja.. mase nak g kerja.. abah ckap kat ma yg dada abah sakit sangat2.... ma terus bawak abah pergi klinik.. dah tu tibe abah kena tahan kat wad.. sebab after g klinik abah kena g hospital..

aini :
(tahan dulu dari menangis)
herm.. ouh ye ker.. k takpe larh.. kau dok kat umah dgn sape??

adik :
aku dok dgn nenek.. nenek ade datang umah ni..

aini : ok..

lepas letak dari pangilan adik.. aini terus menangis sepuas-puas nye...

YA ALLAH.. abah tak pernah sakit.. abah tak pernah ade penyakit.. abah sentiase sihat.. abah kuat... tapi.. kenape tibe2 abah boleh dpt penyakit tu??
ye maybe abah kuat merokok..
ABAH !! kan owg dah selalu pesan.. jangan kuat merokok.. jangan kuat merokok.. abah degil jugak... ma pon selalu tegur abah supaya kurangkan merokok..
then.. sekarang.. abah pulak sakit.. abah tak syg family kite eah??
abah taknak tengok anak-anak abah sedih kan..
abah syg anak-anak abah kan??
macam-macam aini fikir... macam-macam datang dalam kepala..

ahhrgghhh!!! menangis.. menangis.. dan menangis lagi...
abah.. owg sayang abah taw.. anak-anak abah yang lain pon syg abah..
owg nak abah yang dulu... abah yang kuat.. tabah.. yg sihat..
ye.. betul kate org.. kite kalau nak sakit.. bile-bile mase pun boleh dapat.. cume kite jer kena panday jage kesihatan kan..
kalau abah tak merokok mesti abah tak kena mcm neyh kan??

abah.... owg rindu abah.. owg rindu abah... tapi.. owg dok jaoh.,.. owg skrang tgh bljar..
abah janganlah sakit.. nanti owg risau. kalau abah sakit mcm neyh.. mcm mane owg nak
belajar??
owg asyik terpikir sal abah jer..
lepas bercakap dgn adik.. aini ade kol ma.. sebab ma yang tengah temankan abah kat wad..
Time kol tu..

aini :
ma ade kat mane neyh.. ??
ma diam.. ma tak nak bagitaw.. ma takot aini sedih..

ma:
mane taw neyh??

aini :
(tahan dari menangis.. takot ma dengar)

ha.. owg taw sebab dayah tadi ade kol owg.. abah mcm mane???
time tu TUHAN jer taw ape perasaan aini..
terdengar tangisan ma dari pnggilan tu...
ma susah nak menagis depan anak-anak nye..
tapi kali neyh mungkin ma terlalu sedih.. sebab org yang dye syg sakit..
iaitu ABAH..
ma.. jangan lah nangis.. nnty owg sedih.. ma jangan nangis.. abah kuat.. abah mesti sihat...
ma kena sabar... ma...

ma :
hermm.. tah larhh...
abah sakit neyh.. sakit... jantung...
(lemah ma menjawab soalan aini)

aini :
(terus menangis dan menangis)
ma.. kenape abah kena penyakit tu?? kenape??

ma :
tataw larh.. mungkin abah kuat merokok tu.. tu larh kesan nyer..
kena berhenti dari merokok dah tu..

pagi tadi abah nak g keje.. tapi tak sempat nak pergi.. sebab abah tibe2 sakit dada.. ma bawak g klinik.. dokter klinik tu ckap.. abah sesak nafas jer.. mungkin keletihan..
lega larh bile dokter tu ckap mcm tu.. dokter suruh makan ubat.

dlam perjalanan nak balik rumah.. tibe abah sakit dada lagi.. smpai abah sukar nak bernafas..
ma dah risau sgt2 dah.. then, bwk abah pergi hospital..
bile dah check2 semua.. dokter sahkan abah pengidap sakit jantung.. :'(
aini :
ye ker.. skrang ma ade kat mane??
adik-adik yang lain kat mane??

ma :
ade kat wad larh.. abah kena tahan dalam 3,4 hari.. kalau abah rase sakit lagi kena stay smpai seminggu..
aiman dgn syakira ade kat hostel.. dayah dgn adik ade dgn nenek..abang amir balik esok.. dye mintak cuti kerja..

aini :
ma.. owg nak balik larh.. nak tengok abah....

ma :
eh.. tak payah larh.. susah nnty.. xyah balik lagi larh.. kalau abah kena tahan 3.4 ary jer xyah larh balik.. kalau seminggu ker baru balik yer..
belajar je dulu... jangan main-main..

dengar tangisan ma kat enset... tapi ma mcm nak menahan tangisan tu daripada aini..
tapi aini dpt taw yg ma sekrang sedih sngt2.. bile dgr aini menangis.. lagi kuat ma menangis... aini cube tok berhenti menangis..

ma :
nak ckap dgn abah ker ?

aini :
cepat manjawab.. ye ye.. nak ckap dgn abah...

abah :
herm.. ape khabar anak abah??
(suarenye lemah sgt2..)

aini :
(sambil menangis..)
haa... oke.. sihat... abah kenape?? abah sakit eah?? tu larh abah kuat sgt merokok..
(makin laju air mate ni mengalir bile dgr suara lemah abah..)

abah :
eh.. dah.. xyah nak nangis.. berhenti menangis.. abah takpape..
abah oke.. esok2 nanti abah balik larh.. abah dah sihat dah.. abah oke.. jgn risau..
tadi je abah sakit sikit.. sekarang dah oke dah..
dah berhenti menangis.. belajar je.. xyah balik dulu larh.. menyusahkan pulak.. nnty pape hal abah bgtaw eah..
doakan supaye abah sembuh eah..
aini :
oke abah.. jage diri elok2.. lepas neyh kena rajin makan ubat.. :')

abah :
oke..

abah........... kalau abah sakit nanti mcm mane abah nak buat kerja.. sebab abah ketua keluarga.. tapi.. family kite beruntung sebab kite ade abg amir yang boleh jage adik-adik yang lain..
abah jangan risau sal owg eah.. owg ok.. abah jage jer kesihatan abah tu ..
anak-anak abah syg abah...

amir .. lepas neyh.... kite adik beradik dah xleyh buat abah mcm dulu dah..
dulu abah sihat.. kite boleh bergurau2 dgn abah.. sekarang abah sakit.. kite kena jage abah.. kite dah xleyh kasi abah terkejut ker apew dah lepas neyh abah dah tak cam dulu..:'(
herm.. tu je larh yg aini nak shre dgn korunk.. sory if luahan ini memenuhkan dashboard korang eak..
bukan apew.. hanye blog neyh jer yg mampu aini kongsi kan... tq dekat kwn2 aini yang sudi mendengar segala rintihan ni.. tq jugak dekat si KUMBANG aini sebab byk bagi semangat kat aini.. tq by..
k slam..

p/s : doakan abah aini cepat sembuh ok..

2 comments:

Lily said...

Banyakkan bersabar dan berdoa ye :)